Öl och snaps i all ära, men nu vill vinet också ta plats på julbordet. Faktum är att det ska finnas en och annan etikett som passar utmärkt. Här kommer några tips som är hämtade från Vinklubben.se
Beaujolais Village Nouveau Château du Souzy - till skinkan
Till nygriljerad skinka kan man med fördel dricka en lätt kyld Beaujolais, till exempel årets Beaujolais Village Nouveau Château du Souzy (nr 97418), för 75 kr eller Duboeufs Morgon (nr 5106), för 87 kr. Det här är bäriga och mjuka viner med smak av hallon, blåbär och banan.
Amontillado Almacenista Miguel Fontadez Florido - till sill och kallskuret
Inlagd sill och torr sherry (fino) har gjort många lyckliga förut. Se till att sälla dig till det sällskapet i jul. Torr sherry passar dessutom utmärkt till den gravade laxen och de rökta charkuterierna. Amontillado Almacenista Miguel Fontadez Florido (nr 8293), för 277 kr, är dyr men utomordentligt elegant. En halvtorr pinot gris, t.ex. Hubert Beck Tokay Pinot Gris Réserve du Chevalier (nr 12105), för 94 kr, ackompanjerar även den rökt kött på bästa sätt.
Vila Santa - till varmrätterna
Till köttbullarna, prinskorvarna och julkorven (även till senap) kan man servera ett lite kraftigare vin och varför då inte superfyndet Vila Santa (nr 12507), för 96 kr, som matchar det mesta med bravur.
Noble One Botrytis Semillon - till pepparkakorna
Avslutningsvis en av mångas favoriter: pepparkakor, ost (väld med fördel S:t Agur) och sött vitt vin. Noble One Botrytis Semillon (nr 89041), för 159 kr, från Australien är generöst prissatt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar